6 nejčastějších otázek na téma ošetřovné, rotační výuka a otevření škol a školek

13.04.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od včerejšího dne jsou otevřené základní školy pro první stupeň a také speciální školy a mateřské školky. Na prvním stupni pak bude probíhat rotační výuka. Jak to bude s ošetřovným? Přečtěte si 6 nejčastějších otázek

Krizové ošetřovné je dávka, kterou vyplácí česká správa sociálního zabezpečení a náleží za splnění podmínek osobám, které z důvodu uzavřených škol doma pečují o dítě mladší 10 let, nezaopatřené děti do 26 let minimálně v prvním stupni závislosti anebo o osoby starší 10 let, které jsou závislé na péči jiné osoby, pokud došlo k uzavření stacionářů a obdobných zařízení.

1. Bude během rotační výuky náležet ošetřovné?

Rotační výuka spočívá v tom, že se děti budou ve školách střídat. Jeden týden bude mít klasickou prezenční výuku jedna polovina třídy a další týden druhá, první pak přitom najede opět na distanční výuku z domu.

Pokud pak bude o dítě během distanční výuky doma daná osoba "pečovat", za tyto dny jí vznikne nárok na ošetřovné. Jednoduše tedy lze říci, že na ošetřovném budete (až na výjimky) s dítětem dva týdny v měsíci.

2. Bude během rotační výuky náležet ošetřovné i za víkendy?

Ano, pokud bude zaměstnanec, kterému vzniká nárok na ošetřovné, pečovat o dítě i o víkendu a logicky nebude v tyto dny pracovat, ošetřovné bude náležet i za víkend. Tyto dny však musí v žádosti o ošetřovné označit.

Za dny pracovního klidu pak vzniká na ošetřovné nárok pouze tehdy, pokud náleželo alespoň za 1 pracovní den v týdnu, jestliže to byl zaměstnancův pracovní den a namísto výkonu zaměstnání byl doma s dítětem.

3. Dostanete ošetřovné, pokud dítě odmítáte nechat testovat?

Ano, ale pouze za dny distanční výuky. Pokud dítě nepošlete do školy z toho důvodu, že nechcete, aby bylo testováno, nárok na krizové ošetřovné během období, kdy má být prezenční výuka, není. Absenci mu pak budete muset náležitě omluvit.

Čtěte také: Jak je to s ošetřovným, pokud dítě dosáhne 10 let věku a rodiče se v péči střídají

Otevření škol a školek a ošetřovné: rotační výuka, IZS, KI

Zdroj: Depositphotos

 

4. Náleží vám dávka, pokud dítě nepošlete do školy ze strachu z nákazy?

Loni se při otevírání škol řešili tzv. rizikové skupiny a faktory. Letos se však neberou v potaz a právě proto zde platí stejná situace, jako když dítě nepošlete do školy, protože jej nechcete nechat testovat. Během doby, kdy je umožněna prezenční výuka, ale dítě zůstane doma, ošetřovné nenáleží. Za dny distanční výuky ale opět ano.

TIP: Jak zažádat o ošetřovné?

5. Jak to bude s ošetřovným u dětí rodičů z IZS a s otevřením školek?

Od včerejšího dne se do školek vrací především děti, kterých se týká povinné předškolní vzdělávání. To ale neplatí pro děti rodičů IZS, ty se totiž mohou vrátit do domovských školek a rodičům nárok na ošetřovné zaniká. Pokud by však domovská/kmenová školka nebyla otevřená anebo se uzavřela, ošetřovné vám opět bude náležet. To platí i za předpokladu, pokud dítě bude umístěno do svodové školky.

Přítomnost mladších dětí ve školce než pouze předškoláků je pak umožněna i u dětí rodičů, kteří jsou např. pedagogy, kteří zajišťují prezenční výuku, zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví nebo třeba sociálních služeb a Finanční správy České republiky.

6. Budou mít na ošetřovné nárok zaměstnanci kritické infrastuktury?

I proto tyto zaměstnance stejně jako pro pracovníky integrovaného záchranného systému fungovaly svodové školy.

Pokud je mateřská škola nebo dětská skupina pro děti zaměstnance kritické infrastruktury otevřena, nárok na ošetřovné samozřejmě nemají. Jestliže však domovská školka otevřená není, nárok na dávku mají stejně jako v předchozím v případě, tedy i pokud dítě umístí do školy svodové.

U dětí těchto zaměstnanců, kteří jsou na prvním stupni základní školy, musí být během dnů distanční výuky umožněn pobyt ve školní družině nebo ve školním klubu. Pro tyto děti pak škola uzavřena není a rodiče tak ztrácejí nárok na pobírání ošetřovného i za dobu distanční výuky.

Čtěte také: Jak je to s ošetřovným, pokud máte dvě děti, které mají rotační výuku každé v jiný týden

Zdroj: MPSV

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY