Jak zažádat o dlouhodobé ošetřovné

29.09.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vaši blízkou anebo dokonce příbuznou osobu mají v blízké době propustit z nemocnice a vy víte, že se doma neobejde bez celodenní péče a pomoci? Zažádejte si o dlouhodobé ošetřovné. Popíšeme vám, jak na to.

Dlouhodobé ošetřovné patří mezi dávky nemocenského pojištění. Podrobně se o něm píše v § 41 zákona č. 187/2006 Sb. V článku se společně podíváme na to, kde a jak podat žádost a jaké dokumenty a náležitosti k ní musíte přiložit.

Kde se žádá o dlouhodobé ošetřovné

Dlouhodobé ošetřovné se vyřizuje přes okresní správu sociálního zabezpečení. Zaměstnanec proto předá žádost a veškeré potřebné doklady k ní svému zaměstnavateli, který je odešle na příslušnou OSSZ. Pokud je pak žadatelem OSVČ, ta si sociálce doručuje žádost a další dokumenty sama.

Jakou potřebujete žádost a co je k ní třeba přiložit?

Zaměstnavateli bude nutné předložit vyplněný tiskopis Žádost o dlouhodobé ošetřovné. Ten musí obsahovat zároveň i souhlas a podpis osoby, kterou bude zaměstnanec ošetřovat. Ve třetím dílu tiskopisu se pak nachází Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče. Toto však na základě odborného posouzení vydá ošetřující lékař zdravotnického zařízení, které poskytuje lůžkovou péči.

Důležité je vědět, že rozhodnutí nelze vydat zpětně a aktuálně navíc musíte žádost podat nejpozději v den, kdy je osoba, o kterou budete doma pečovat, propuštěna z nemocnice. Toto pravidlo by se pak mělo od roku 2021 změnit.

Čtěte také: Podmínky nároku na dlouhodobé ošetřovné

Jak zažádat o dlouhodobé ošetřovné a co doložit

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s výplatou dlouhodobého ošetřovného?

Dlouhodobé ošetřovné lze čerpat na rozdíl od toho "klasického" až 90 kalendářních dnů. Výplata samozřejmě chodí průběžně s tím, že si od ošetřujícího lékaře budete brát na vyžádání potvrzení o trvání potřeby dlouhodobé péče, na základě kterého se výplata dávky realizuje.

Do tohoto rozhodnutí pak příjemce dávky a zaměstnanec nebo OSVČ, která doma dlouhodobě pečuje o danou osobu, vyplní potřebné údaje. Zaměstnanec rozhodnutí předá zaměstnavateli, OSVČ opět rovnou sama předá okresní správě sociálního zabezpečení.

Čtěte také: Co se mění u klasického ošetřovného?

Rozhodnutí o nároku na dlouhodobé ošetřovné

ČSSZ na svých webových stránkách neuvádí žádnou lhůtu, do které probíhá řízení o nárok na dávku. Pokud je navíc dávka přiznána, žádné vyrozumění se ani nezasílá. Až při výplatě dlouhodobého ošetřovného dostanete oznámení na výpisu z účtu nebo na poštovní poukázce o výši dávky (60 % redukovaného vyměřovacího základu), době, za kterou náleží apod.

Jestliže jste pak podmínky nároku na dlouhodobé ošetřovné nesplnili, dorazí vám rozhodnutí o zamítnutí žádosti s odůvodněním. Proti rozhodnutí je možné se do 15 dnů odvolat u příslušné OSSZ.

Jak je to s ukončením dlouhodobého ošetřovného?

O ukončení vždy rozhoduje ošetřující lékař (praktický nebo odborný). Datum ukončení pak vyznačí ve druhém dílu tiskopisu Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče, což odešle OSSZ a dále také vystaví Rozhodnutí o ukončení potřeby dlouhodobé péče, které poté předá ošetřující osobě.

Pokud by pak ošetřující osoba přestala o nemocnou osobu či osobu v rekonvalescenci pečovat z jiného důvodu, např. se s někým vystřídá, bude nutné vyplnit tiskopis Oznámení o ukončení dlouhodobé péče. Oznámení poté odešle na OSSZ.

Co se u dlouhodobého ošetřovného změní od 1. ledna 2022?

  • Podmínka pobytu v nemocnici se zkrátí ze 7 dnů na 4 dny,
  • o dávky půjde zažádat do 15 dnů po propuštění ze zdravotnického zařízení lůžkové péče,
  • hospitalizace nebude nutná pro osoby v inkurabilním stavu.

Čtěte také: Kolik je v roce 2021 příspěvek na péči?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY