O důchodovém věku je už rozhodnuto. Koho pošle reforma do penze dříve a koho později?

10.05.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


O tom, komu se důchodový věk zvýší a komu naopak sníží, už bylo rozhodnuto. Teď už jen stačí, když důchodová reforma projde celým legislativním procesem. Kdo bude muset pracovat déle?

Vláda v úterý 30. dubna na svém zasedání schválila navrhovanou podobu důchodové reformy. Jde předně o návrh předložený ministrem práce a sociálních věcí, Marianem Jurečkou. Ten novelu prezentuje se slovy, že jde o udržitelný návrh, který zajistí spravedlivé důchody současným seniorům, ale i jejich dětem a vnoučatům.

Pokud novela projde celým legislativním procesem, dočkáme se řady změn. Novinkou bude mj. snížení důchodového věku, ale u některých pro změnu i jeho zvýšení. Kdo by měl tedy podle nových pravidel odejít do důchodu dříve a kdo později?

Snížený důchodový věk mají prozatím hlavně členové IZS

Od roku 2023 v zákoně existuje pojem náročné profese. Jedná se o profese, jejichž dlouhodobé vykonávání s sebou nese celou řadu zdravotních rizik, protože je náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Zároveň se také jedná o práce, u kterých hrozí vyšší riziko pracovního úrazu nebo vzniku nemoci z povolání.

Prozatím do nich patří záchranáři, operátoři zdravotnických záchranných středisek a horská služba. Dále sem spadají i členové jednotek podnikových hasičských sborů.

Vypočítejte si svůj důchodový věk v naší kalkulačce

 

Čtěte také: Při vyšším důchodovém věku zvolí řada lidí předčasnou penzi. Proč budou tratit?

Konečně se rozšíří seznam náročných profesí

Na základě kategorizace rizik podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, dojde k rozšíření náročných profesí. Přidají se:

  • osoby pracující na pracovištích s výskytem vybraných rizik kategorie 3 – celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem,
  • všechny osoby, které pracují na pracovištích s přítomností rizik kategorie 4.

Práce v náročné profesi se přitom podle Ministerstva práce a sociálních věcí bude zohledňovat za období 10 let před účinností zákona.

Čtěte také: Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

Snižování a zvyšování důchodové věku: reforma 2024

Zdroj: Depositphotos

 

Důchodový věk se sníží jen za určitý počet odpracovaných směn

Aby vůbec mohlo dojít ke snížení důchodového věku, bude nutné odpracovat nejméně 2200 směn. V takovém případě se vám důchodový věk sníží o 15 měsíců. Snížení věku až o 30 měsíců bude možné po odpracování 4400 směn, což odpovídá asi 20 letům práce.

Dosud navíc také platí, že následně ještě může dojít ke krácení věku za každých dalších 74 odpracovaných směn, ale vždy o jeden kalendářní měsíc a nejvýše v součtu o 60 měsíců čili o 5 let.

Tip: Složenka k dani z nemovitostí vám letos nemusí dorazit. Kde najdete platební údaje? 

Kdy se rozšíří seznam náročných profesí?

Seznam náročných profesí se rozšíří s účinností od 1. ledna 2025. To tedy znamená, že období strávené prací v náročné profesi se bude u nově přidaných počítat od 1. ledna 2025.

Čtěte také: Kolik a jak dlouho musíte vydělávat na předčasný důchod 20 000 Kč? Příklady napoví

Důchodový věk se bude zvyšovat podle roku narození o měsíce

Lidmi méně vítanou novinkou je zvýšení důchodového věku, o kterém se už nějakou dobu vášnivě diskutuje. MPSV k této problematice na konci dubna konečně nastínilo jasnější podmínky.

Podle ministra je hlavním cílem, aby byla udržována průměrná délka pobírání starobního důchodu, jako je dnes. Ta aktuálně činí zhruba 21,5 roků.

Důchodový věk by se tedy měl zvyšovat nad hranici 65 podle toho, jak se bude pohybovat doba dožití. U většiny lidí by se měla každý rok hranice zvýšit o 2 měsíce. To tedy znamená, že osoby narozené po roce 1981 by měly odcházet do důchodu dokonce po 67. roce života. Strop věku, do kterého se ten důchodový bude zvyšovat, vláda nijak nestanovila.

„Informace o důchodovém věku budou každému známy při dosažení 50 let. Tedy vždy s dostatečným předstihem, aby lidé věděli, s čím mohou počítat,“ uzavírá ministr Jurečka.

Další téma: Příspěvek na péči bude u nově přidaného stupně závislosti navýšen o necelých 8000 korun měsíčně

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 40 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY